Start benodigdheden

Wat heb je nu écht nodig als je net begint met naaien? Vaak is er zoveel materiaal te vinden op de markt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier volgen een aantal echte basics:

Naaimachine: Een aantal huishoudwinkels heeft ze regelmatig in de aanbieding: naaimachines. Meestal van het merk Singer. Als starter kan het een prima machine zijn, er zitten ook minder goede machines bij. Ze zijn namelijk niet afgesteld, waardoor er geen laatste test is geweest. Daarbij zul je al snel tegen de beperkingen van de machine aanlopen als je het naaien onder de knie krijgt. Bij een naaimachinewinkel zijn vaak mooie tweedehands machines te vinden. Deze machines zijn nagekeken en werken op zeker prima. Overweeg daarom bij aanschaf van de naaimachine om een bezoek aan de naaimachinewinkel te brengen. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met Los naaimachines in Roelofsvarensveen.

IMG_20180626_135006578

Bij je naaimachine horen ook machinenaalden. Bij elke stof hoort een eigen naald. De meest voorkomende machinenaalden zijn universeel, stretch en jeans.

Scharen: Voor het naaien heb je 2 scharen nodig, een stofschaar en een papierschaar. Die laatste is de schaar die gewoon in de keukenla al ligt. Een stofschaar is flink scherper en knipt gemakkelijk door de stof. Knip nooit met een stofschaar in papier, daar wordt je schaar bot van!

Er zijn een aantal (dure) merken stofscharen te koop (Kai, Fiskar, Mundial), maar ook HEMA en Action verkopen stofscharen. In het begin voldoet een goedkopere versie prima, mogelijk kun je later een duurder exemplaar aanschaffen.  Mocht je linkshandig zijn, dan is een linkshandige stofschaar erg fijn.

Stof: In het begin is het lastig om te bepalen welke stof je nodig hebt, er is zoveel te koop! Op stoffenmarkten kun je vaak goedkopere stoffen vinden. In Katwijk bij Holland Stoffenhuis is er ruime keus in de stoffen en kun je ook fournituren kopen. Voorbeelden van webwinkels zijn kleurenmix, stoffenfeest en driessen. Het zoeken en kopen van stof is een klein feestje!

IMG_20180630_132116549

Garen: Garen is het draad waarmee je naait. Er zijn verschillende soorten garen te koop, maar het meeste werk je met polyester garen. Koop een goed merk garen (Gutermann, Amann), sommige machines maken geen mooie steken met goedkoper garen. Dat pluist meer en heeft meer kans op vastlopen van je machine. 

Andere benodigdheden: Spelden, tornmesje (zit vaak bij je machine), meetlint en een zoommaatje horen nog tot de basis. Er zijn nog legio meer materialen te koop, maar die kun je later nog aanschaffen.